Kuna vahepeal on terves maailmas lahvatanud tõeline veebibuum,  paneme tarbijatele südamele, et kõik ei ole puhas kuld, mida meile veebi vahendusel müüakse.

Mitte kõik veebikauplused ei täida ELi ohutusseadusi ja veebis ostlemine ei ole nii turvaline kui võrguühenduseta maailmas.

Kuigi näib, et kauplejad võtavad sageli teadliku teabe põhjal tooteid maha, ilmuvad need sageli taas saitidele. Probleemiks on see, et turuplatsid ei pea end vastutavaks nende platvormidel müüdavate toodete ohutuse eest ja seetõttu ei kontrolli nad piisavalt müüjate usaldusväärsust.

Suitsuandurid ja vingugaasi alarmid, mis ei suuda tuvastada suitsu ja vingugaasi,võivad tekitada tarbijate jaoks fataalse olukorra.

Imikutele ja lastele mõeldud plastist mänguasjad, mis sisaldavad ftalaate, võivad ületada keemilisi piirnorme ja seda koguni kuni 200 korda.

Pikkade nööridega lasterõivad võivad kaasa tuua õnnetusjuhtumeid lastega. Ka laste turvatoolid võivad olla ebaturvalised.

USB-laadijad, reisiadapterid ja toitepangad, võivad üle kuumeneda ja tekitada elektrilööke.

Müügilt võib leida isegi tooteid, mis on EL turvavärava hoiatussüsteemi kohaselt registreeritud ohtlikeks.

Euroopa Liit peaks panema veebiturud vastutama oma saitidel müüdavate  ohtlike toodete eest ja järelevalveorganid peaksid nende üle teostama rangemat kontrolli.

Kõige tõhusam viis tarbijate kaitsmiseks on välistada tarbijate kokkupuude ohtlike toodetega.

 

Linda Läänesaar

Eesti Tarbijakaitse Liidu

Tegevdirektor

6411697

 

Koduleht, logo, graafiline disain - Niine Kodulehed!